Hoe werkt WIJeindhoven

Wie zijn WIJ?
Stichting WIJeindhoven is er voor iedere inwoner van Eindhoven. Samen met jou gaan we op zoek naar de mogelijkheden als je (tijdelijk) ondersteuning nodig hebt. Dat doen we in acht WIJteams met in totaal vierhonderd generalisten.

Onze generalisten zijn het eerste aanspreekpunt voor alle inwoners van Eindhoven. 

Bovendien verzorgen wij het wijkwerk in heel Eindhoven. Met ‘Buurt in Bloei’ brengen we niet alleen inwoners met elkaar in contact, maar ook verenigingen, stichtingen en ondernemers. Zo creëren we samen een kansrijke omgeving. Een buurt waar je jezelf kunt ontwikkelen, je jouw talent kunt inzetten en bovenal een buurt waarin iedereen kan meedoen. Wil je ook iets doen voor jouw buurt, neem dan contact met ons op of lees hier meer over Buurt in Bloei.

Hieronder lees je meer over onze manier van werken en wat je kunt verwachten nadat je contact met ons hebt opgenomen.

Overzicht van alle stappen uit het stappenplan de uitleg staat hieronder

Stappenplan

""

Stap 1 Welkom bij WIJeindhoven
Als je belt met (040) 238 89 98 krijg je een van onze generalisten te spreken. Veel vragen kunnen we direct  beantwoorden. Wanneer je onze receptie aan de lijn krijgt, dan zorgen we ervoor dat een generalist je terugbelt..

Je kunt ook zonder afspraak terecht op een van onze inloopspreekuren in jouw buurt. 

Als we je niet meteen kunnen helpen, maken we een afspraak voor een keukentafelgesprek.

""

Stap 2 Keukentafelgesprek
Als het nodig is maken we een afspraak voor een keukentafelgesprek. Een generalist van WIJeindhoven wordt dan jouw vaste aanspreekpunt.

Tijdens het keukentafelgesprek kijk je samen met jouw generalist naar je persoonlijke situatie. Waar heb je ondersteuning bij nodig? Wat zijn mogelijke oplossingen. Jij vertelt wat je nodig hebt. Een vriend of familielid is uiteraard ook welkom. Je kunt ook gebruik maken van een onafhankelijk cliëntondersteuner.


Lees hier hoe je jezelf op een keukentafelgesprek voorbereid,

""

Stap 3 Doelen stellen
Samen met de generalist leg je vast wat je wil bereiken. Dat kan één doel zijn, maar ook meerdere doelen. Een doel kan zijn: werk vinden, je huis schoonmaken, goed voor je kind zorgen, minder schulden of mee doen aan activiteiten in de buurt. Enzovoort.

Vervolgens bepalen we samen wat daarvoor nodig is én wie je daarbij kan helpen. Bijvoorbeeld een vriend, familielid of iemand anders uit de buurt. Lukt dat niet dan kijken we met je verder.

""

Stap 4 Het plan
Soms is er meer ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld als je hulp in het huishouden wilt, hulp bij het opvoeden van je kind, je er zelf niet meer uitkomt of als je persoonlijke situatie heel ingewikkeld is. Afhankelijk van je vraag zijn er een aantal mogelijkheden.

Hulp en ondersteuning
Als je niet goed voor jezelf kunt zorgen of niet goed kunt meedoen in de maatschappij, dan heb je recht om hulp te vragen aan de gemeente. Dit staat in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.  Deze wet regelt bijvoorbeeld hulp in het huishouden, rolstoelen of verbouwingen van jouw woning die nodig zijn om er te wonen als je gehandicapt bent. Ook als je begeleiding nodig hebt in jouw leven of bij het zelstandig wonen, heb je mogelijk recht op hulp. Onze generalist is dan het eerste aanspreekpunt.

Kinderen en jongeren
Je bent jonger dan 18 jaar en hebt zelf begeleiding nodig? Of je hebt hulp nodig bij het opvoeden van jouw kinderen. Dan is er de Jeugdwet. Deze wet regelt onder andere hulp bij opvoeden, begeleiding van kinderen, behandeling of therapie en als dat nodig is dat een kind tijdelijk ergens anders gaat logeren.

Als je vraag gaat over de WMO of de Jeugdwet dan legt jouw generalist dit voor aan het Servicebureau van de gemeente Eindhoven. Een medewerker van de gemeente neemt dan contact met je op en doet aanvullend onderzoek. Hij of zij kijkt of je recht hebt op hulp betaald door de gemeente en wie die hulp gaat geven.  

Werk en inkomen
Woon je in Eindhoven en kom je niet rond van jouw inkomsten? Onder bepaalde voorwaarden vult de gemeente jouw inkomsten tijdelijk aan tot bijstandsniveau. Hiermee betaal je dan de kosten van levensonderhoud, zoals eten en huur. Dit staat in de Participatiewet.

Een bijstandsuitkering vraag je aan via de website werk.nl van het UWV. Daarna maak je een afspraak met ons voor een keukentafelgesprek met ons.  Een generalist kijkt samen met jou naar jouw kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Waar liggen jouw talenten en wat is er nodig om weer zelf in je inkomen te voorzien?

Een inkomensspecialist van de gemeente beslist of je in aanmerking komt voor aanvulling op je inkomsten of een uitkering.

Schulden
Maak je je zorgen of je alle rekeningen nog wel kunt betalen? Wacht dan niet te lang en neem contact op. Tijdens een keukentafelgesprek bepalen we samen wat er nodig is om jouw geldzaken weer op orde te krijgen.

Complexe situaties
Soms zijn situaties ingewikkeld, bijvoorbeeld in crisissituaties. We kijken ook dan samen met jou naar wat er speelt. Als het nodig is brengen we je in contact met specialisten van het Regieteam+ van de gemeente Eindhoven. Uiteindelijk doel is dat je weer kunt meedoen in de samenleving.

""

Stap 5 Stappen zetten
Iedere situatie is weer anders en vraagt om een oplossing op maat,.Het uiteindelijke doel is dat je weer meedoet in de maatschappij. Om daar te komen ga je zelf stappen zetten om jouw situatie te verbeteren. Jouw  doelstellingen en jouw plan van aannpak zijn daarbij de leidraad,.Je behoudt zelf de regie. De generalist kan je helpen bij het maken van keuzes.

""

Stap 6 Evaluatie
Hoe gaat het nu? Uiteraard blijft je generalist met je meekijken of met alle hulp jouw doelen worden behaald. Als het nodig is kunnen we tijdig het plan bijstellen.