Opvoeden

Opvoeden en opgroeien gaat niet vanzelf

“Opvoeden, maar zeker ook opgroeien, gaat de één gemakkelijker af dan de ander. Dat kan aan de thuissituatie of directe omgeving liggen, maar ook aan het kind zelf. Gelukkig sta je er niet alleen voor.”

Hobbels en uitdagingen

De lange weg van kleuter tot jong volwassene, is er een met vele hobbels en uitdagingen. Er komt heel wat kijken bij de opvoeding. Onderweg kan er van alles misgaan. Dat kan vele oorzaken hebben. En nog veel meer gevolgen. Soms ligt het aan de ouder(s), opvoeder(s) of thuissituatie. Andere keren aan ‘verkeerde vrienden’ of speelt er iets anders.

Onze deur staat open

WIJeindhoven gaat graag met je om de tafel om de situatie onder controle te krijgen. Wat de oorzaak ook is. Als ouder, opvoeder of als kind staat de deur voor je open.

Veel gestelde vragen

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin. Gemeenten hebben ook de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen. De Stichting Wijeindhoven onderzoekt samen met het gezin wat er nodig is om de ondersteuningsvragen op te lossen. Mocht het nodig zijn dat er specialistische inzet nodig is, denk aan: behandeling en/of verblijf dan wordt het dossier overgedragen aan het servicebureau van de gemeente Eindhoven. Zij toetsen de specialistische aanvraag en monitoren de resultaten van de zorg. Lees hier meer over jeugdhulp.

Voor vragen over opvoeden en opgroeien zijn er verschillende organisaties in Eindhoven die je kunt benaderen.  Kom je er niet uit, neem dan contact op met WIJeindhoven. Samen met een generalist ga je op zoek naar mogelijkheden voor een goede oplossing.

Heb jij of heeft je partner lichamelijke, psychische of sociale problemen? En kun je daardoor - tijdelijk - niet volledig voor je kind(eren) zorgen? Misschien is het regelen van kinderopvang een goede (tijdelijke) oplossing. Je kunt binnen je eigen netwerk op zoek gaan naar iemand die je kan ondersteunen. Lukt dit niet, dan zou je eventueel van de gemeente een bijdrage voor kinderopvang op grond van een sociaal-medische indicatie (SMI) kunnen krijgen. Dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Neem hiervoor contact op met WIJeindhoven om jouw situatie te beoordelen en op zoek te gaan naar de beste oplossing. 

Klik hier voor spoedsituaties. Als je slachtoffer bent geworden kom je in een onbekende situatie terecht. De SlachtofferWijzer biedt  een overzicht van beschikbare hulp voor slachtoffers van: (seksueel) geweld, een ongeval, diefstal en voor achterblijvers van vermisten. Je vindt er algemene informatie en een overzicht van hulpverlenende organisaties. Bij deze organisaties kan je terecht voor praktische, juridische, financiële en/of emotionele hulp. Ook kan je via deze website een veilige opvangplek zoeken.