Opvoeden

Opvoeden en opgroeien gaat niet vanzelf

“Opvoeden, maar zeker ook opgroeien, gaat de één gemakkelijker af dan de ander. Dat kan aan de thuissituatie of directe omgeving liggen, maar ook aan het kind zelf. Gelukkig sta je er niet alleen voor.”

Hobbels en uitdagingen

De lange weg van kleuter tot jong volwassene, is er een met vele hobbels en uitdagingen. Er komt heel wat kijken bij de opvoeding. Onderweg kan er van alles misgaan. Dat kan vele oorzaken hebben. En nog veel meer gevolgen. Soms ligt het aan de ouder(s), opvoeder(s) of thuissituatie. Andere keren aan ‘verkeerde vrienden’ of speelt er iets anders.

Onze deur staat open

WIJeindhoven gaat graag met je om de tafel om de situatie onder controle te krijgen. Wat de oorzaak ook is. Als ouder, opvoeder of als kind staat de deur voor je open.

Veel gestelde vragen

Bel bij levensbedreigende situaties met de Politie via 112.

Met alle maatregelen rondom Corona kan het thuis te vol aanvoelen en de spanningen oplopen. Je bent daarin niet de enige! Misschien heb je wat aan de tips van het nji: nji.nl/nl/coronavirus/Ouders/Dagelijks-leven/Wat-als-spanningen-thuis-oplopen-door-coronavirus-ouders

Heb je al een generalist? Dan kun je die altijd bellen om te praten over je situatie.

Nog geen generalist en wil je erover praten? Neem contact op met Veilig Thuis 0800 - 2000. 

Klik hier voor spoedsituaties. Als je slachtoffer bent geworden kom je in een onbekende situatie terecht. De SlachtofferWijzer biedt  een overzicht van beschikbare hulp voor slachtoffers van: (seksueel) geweld, een ongeval, diefstal en voor achterblijvers van vermisten. Je vindt er algemene informatie en een overzicht van hulpverlenende organisaties. Bij deze organisaties kan je terecht voor praktische, juridische, financiële en/of emotionele hulp. Ook kan je via deze website een veilige opvangplek zoeken.

Bel in levensbedreigende situaties met de politie op 112.

Nu wij vaker thuis zijn, horen en zien we meer. Maak je je zorgen over de buren?
Wil je erover praten? Neem contact op met Veilig Thuis 0800 - 2000.

Voor kinderen die naar de bijzondere opvang gaan en hun ouders kunnen de coronamaatregelen voor nog meer problemen zorgen dan bij andere gezinnen. Merk je dat het te moeilijk wordt? Neem dan contact op met je generalist. Samen kunnen jullie kijken naar mogelijke oplossingen.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin. Gemeenten hebben ook de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen. De Stichting Wijeindhoven onderzoekt samen met het gezin wat er nodig is om de ondersteuningsvragen op te lossen. Mocht het nodig zijn dat er specialistische inzet nodig is, denk aan: behandeling en/of verblijf dan wordt het dossier overgedragen aan het servicebureau van de gemeente Eindhoven. Zij toetsen de specialistische aanvraag en monitoren de resultaten van de zorg. Lees hier meer over jeugdhulp.

Voor vragen over opvoeden en opgroeien zijn er verschillende organisaties in Eindhoven die je kunt benaderen.  Kom je er niet uit, neem dan contact op met WIJeindhoven. Samen met een generalist ga je op zoek naar mogelijkheden voor een goede oplossing.

Heb jij of heeft je partner lichamelijke, psychische of sociale problemen? En kun je daardoor - tijdelijk - niet volledig voor je kind(eren) zorgen? Misschien is het regelen van kinderopvang een goede (tijdelijke) oplossing. Je kunt binnen je eigen netwerk op zoek gaan naar iemand die je kan ondersteunen. Lukt dit niet, dan zou je eventueel van de gemeente een bijdrage voor kinderopvang op grond van een sociaal-medische indicatie (SMI) kunnen krijgen. Dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Neem hiervoor contact op met WIJeindhoven om jouw situatie te beoordelen en op zoek te gaan naar de beste oplossing. 

Veel Nederlanders worstelen met dit probleem. Gelukkig zijn er diverse websites met tips om je te inspireren en die je helpen om 'een beetje los te laten'. Enkele handige websites opgesomd:

  • Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staan onder andere tips voor in het dagelijks leven en hoe je de kinderen uitlegt wat het coronavirus is en welke maatregelen er zijn. Ze hebben informatie voor ouders en voor kinderen: www.nji.nl/coronavirus
  • Ouders Centraal heeft informatie gebundeld om ouders te ondersteunen op www.ouderscentraal.nl/corona
  • Ouders&Onderwijs houdt het nieuws in de gaten en schrijft in bijvoorbeeld 'de scholen dicht, wat nu' wat je van de opvang en school kunt verwachten