Frank kwam uit zijn dip dankzij vrijwilligerswerk

“Daar zat ik dan: 60 jaar, zonder uitzicht op werk en zonder inkomen. Gelukkig heb ik dankzij Peter van WIJeindhoven mijn draai weer helemaal gevonden. Ik vind het zo fijn om vrijwilligerswerk te doen.”
Frank Hochstenbach voelt zich een echte Eindhovenaar. Hij woont in een fijn huis met mooie authentieke elementen in  Strijp. Hij werkte dertig jaar in de ICT en komt, zoals hij dat zelf zegt, uit de Philips-hoek. Frank: “Na elke reorganisatie ging ik toch weer mee, totdat onze hele afdeling werd verplaatst naar India. Vijftien mensen stonden op straat. Ik was 58 jaar en ging vol goede moed solliciteren.”

Al snel ontdekte Frank dat er in zijn vakgebied geen interesse was. “Terwijl ik bij Philips heel specifiek werk deed, had mijn vakgebied zich razendsnel ontwikkeld. En daarbij: ik was te oud.” Frank solliciteerde overal, ook op banen in andere branches en beneden zijn opleidingsniveau. “Toen stopte mijn WW-uitkering. Daar zat ik dan: zonder werk, zonder inkomen. Ik heb zelf uitgevogeld dat ik recht had op een IAOW-uitkering. Als je zo’n uitkering aanvraagt bij de gemeente, word je gekoppeld aan een generalist van WIJeindhoven. Achteraf het beste dat me is overkomen”, zegt hij met een lach.
“Ik wilde heel graag weer aan het werk, me weer nuttig voelen”

“Om me nog verder op weg te helpen, koppelde Peter me ook aan een visueel gehandicapte buurtbewoner. Ik help hem op de computer met e-mail, LinkedIn en online bestellingen. Ook help ik hem bij zijn werk als beeldhouwer. Dat is zo inspirerend. Deze meneer heeft het syndroom van Usher. Hij is op latere leeftijd blind geworden en weet dat hij uiteindelijk ook doof wordt. Toch zit hij nooit bij de pakken neer en doet zoveel. Dat vind ik heel bijzonder.” 

Het plan van Frank

De sollicitatieplicht voor een betaalde baan, bleef natuurlijk bestaan. Met ondersteuning van Peter probeerde Frank die stap te maken. “Maar het lukte niet.” De frustratie en teleurstelling gaven zoveel druk bij Frank, dat hij voelde dat het niet goed ging. “Ik dreigde er ook mentaal aan onderdoor te gaan en voelde dat ik richting een burn-out ging.” “Peter stelde voor om op gesprek te gaan bij de gemeente over wat mijn vrijwilligerswerk letterlijk oplevert. Ik schreef een soort bedrijfsplan over mezelf. Daarin stond wat ik doe, wat ik kost en wat ik oplever. Het ging over de meerwaarde voor mijzelf, voor de Werkplaats Financiën, voor de inwoners van Eindhoven en voor de gemeente. WIJeindhoven heeft dit document samen met mij voorgelegd aan de gemeente. Zij besloten dat er genoeg ‘bewijs’ was om mijn sollicitatieplicht tijdelijk om te zetten naar een vrijwilligersplicht. Top!” Frank vertelt dat het 1-op-1 contact van WIJeindhoven enorm waardevol is. “Zo krijg je maatwerk en kom je tot échte oplossingen. Ik ben ervan overtuigd dat je mensen zo veel beter ondersteunt en voorkomt dat ze stuk gaan of ziek worden.”
 

Frank heeft vertrouwen in zijn toekomst. “Het liefste blijf ik drie dagen vrijwilligerswerk doen, zelfs na mijn pensioen. Maar als dat niet mogelijk is, weet ik dat het goed komt en Peter me blijft ondersteunen.”
“We luisteren naar verhalen, brengen orde in de administratie en helpen mensen op weg.” Frank Hochstenbach werkt als vrijwilliger bij Werkplaats Financiën XL in Strijp en Stratum. Er zijn vijf werkplaatsen in Eindhoven. Frank raakte zijn baan kwijt en kwam uiteindelijk in de IAOW terecht. Dankzij WIJeindhoven kon hij starten als vrijwilliger bij Werkplaats Financiën. Daar heeft hij zijn draai volledig gevonden. “Toen ik net startte, was ik verbaasd hoeveel mensen financiële problemen hebben. Ik had werkelijk geen idee dat een derde van de inwoners van Eindhoven te maken heeft met betalingsachterstanden.”

Schulden zorgen voor veel stress

“Er zijn mensen die totaal verslagen binnenkomen met in hun hand een stapel ongeopende enveloppen. We starten met een kop koffie en een praatje. Meestal volgt een intake en een vervolgafspraak”, vertelt Frank. “Schulden zorgen voor veel stress bij mensen. Het is moeilijk om een uitweg te zien. En dan lijkt zelfs de laagste drempel te hoog.” Frank legt uit dat hij en zijn collega’s vooral luisteren. “We kijken wat we kunnen doen om de eerste grote problemen op te lossen zoals uithuiszetting of inboedelverkoop. Ook leggen we contact met de schuldeisers en proberen we afspraken te maken over het terugbetalen van de schuld. Daarnaast maken we een actueel schuldenoverzicht en brengen inkomsten en uitgaven in beeld. Er staat XL achter de naam van de Werkplaats Financiën omdat er ook budgetcoaches van de gemeente en raadslieden van Lumens op de verschillende locaties aanwezig zijn. WIJeindhoven neemt het voortouw in het hele traject. We bieden daarmee een totaalpakket aan de inwoners van Eindhoven.” 

Frank is overduidelijk trots op zijn vrijwilligersbaan: “Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om geen inkomen te hebben. En ook hoe moeilijk het is om alleen een oplossing te vinden. Ik vind het zo fijn om hier te werken en mensen écht verder te helpen. Werkplaats Financiën XL is vijf jaar geleden gestart op initiatief van enkele inwoners van Eindhoven. Je vindt een Werkplaats Financiën in Strijp, Stratum, Gestel, Tongelre en Woensel. Kijk op www.werkplaatsfinancienxl.nl voor meer informatie of vraag het aan je contactpersoon bij WIJeindhoven. 

Off