Kom tot Bloei -training voor Turkse vrouwen groot succes

Toen ik over de drempel stapte, had ik geen hedef, geen droom. Nu wel! Buurt in Bloei brengt mensen bij elkaar. Door talenten van buurtbewoners op de beste manier in te zetten, kan iedereen bijdragen aan een fijne buurt om in te wonen of werken. Plus: Als je iets doet wat je leuk vindt, kom je zelf ook tot bloei. Soms is het lastig om te bedenken wat jouw bijdrage kan zijn aan de buurt. Misschien weet je niet wat jouw talenten zijn, vind je het moeilijk om die eerste stap te zetten of voel je je geïsoleerd omdat je de Nederlandse taal niet goed spreekt. Daarom organiseert WIJeindhoven korte Kom-tot-Bloei-trainingen.
 

Veel verandering

Patrick van den Nieuwenhof is verbinder en generalist bij WIJeindhoven. Hij is actief in de buurt én zit bij mensen aan de keukentafel. Patrick geeft regelmatig Kom-tot-Bloei-trainingen aan kleine groepjes buurtbewoners. “Na vier bijeenkomsten zie je zoveel verandering bij mensen. Dan weten ze wat hun talenten zijn en is er genoeg zelfvertrouwen om aan de slag te gaan met hun eigen ontwikkeling.”

Patrick geeft een kom-tot-bloei-training

Sibel Koçak-Gök en Rukiye Gür zijn generalisten bij WIJeindhoven. Zij zagen dat bij Turkse vrouwen zelfs de drempel om naar een Kom-tot-Bloei-training te hoog was. Sibel: “Sommige vrouwen zijn al jaren in Nederland, maar komen niet tot ontwikkeling omdat ze zelf vinden dat hun Nederlands niet goed is.” Rukiye: “Daarom organiseerden we samen met collega’s Patrick en Huub Gruijters een Kom-tot-Bloei-training voor Turkse vrouwen.”

Wat is jouw droom?

Hülya vertelt: “Toen ik over de drempel stapte, had ik geen hedef, geen droom. Ik heb geen diploma, werkte altijd binnen de Turkse gemeenschap en heb daardoor de taal niet goed geleerd. Hier word ik positief benaderd. Huub heeft me geleerd om niet steeds de rem op mijn gedachten te zetten. Vier weken geleden durfde ik niet in het Nederlands te praten, nu wel. Ik wil mezelf ontwikkelen en mijn droom is om tolk te worden. ”Hülya: “Huub heeft me geholpen. Hij was het sleuteltje om de cirkel te doorbreken.”

Ook Ayfer deelt haar droom: “Ik wil buschauffeur worden.” Suna wil als ervaringsdeskundige Turkse gezinnen begeleiden die een kind met autisme hebben, Serpil wil verzorgende worden en Meryem wil als sportcoach mensen helpen gezonder te leven. Zümrüt doet nu vrijwilligerswerk, maar wil de stap maken naar betaald werk op bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. De ogen van Patrick stralen: “Dat is toch fantastisch om te horen. Vier weken geleden spraken bijna al deze vrouwen geen woord Nederlands in het openbaar en nu delen ze hun dromen met de groep.”

Aan de slag!

Sibel: “De volgende stap is om 1-op-1 aan de slag te gaan met het vertalen van deze droom naar concrete doelen. En daar komt onze kennis van de buurt goed van pas. Want juist door je onder de mensen te begeven, leer je de taal vaak sneller en beter. Bijvoorbeeld met een paar uurtjes per week vrijwilligerswerk in het verzorgingshuis bij jou in de straat. Zo help je jezelf én een ander verder.” “We willen dat belangrijke duwtje in de rug geven zodat deze vrouwen uit hun sociale isolement komen. Dat kan door meedoen aan georganiseerde activiteiten buiten de deur, door vrijwilligerswerk of werk met ondersteuning. En ook betaald werk komt in beeld”, vertelt Huub. Hij wijst naar de merdiven, de participatieladder. Daarop staat in kleine stappen wat je kunt bereiken.

Meedoen

Huub: “We helpen mensen na te denken over zichzelf en de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven.” Rükiye: “Nadenken over dromen en doelen helpt om je eigen leven in handen te nemen en een volgende stap te zetten.” Sibel: “Deze training is een bevestiging dat groepsdynamiek heel succesvol is. Deze vrouwen helpen elkaar om in mogelijkheden te denken en maken zo de training tot een succes.” Patrick: “En weten dat er mensen zijn die je kunnen helpen, geeft het zelfvertrouwen om in beweging te komen.”  Iedereen in Eindhoven kan meedoen aan een Kom-tot-Bloei-training in zijn of haar buurt. Regelmatig starten nieuwe groepen. Informeer bij het WIJteam bij jou in de buurt.

Off